Lær hvordan du finner et billig lånetilbud

Hvorfor selges det samme produktet til forskjellige priser? Det er nok et spørsmål mange har stilt seg når de handler i dagligvarebutikken. Eller når de skal velge mobilabonnement. Problemstillingen er like aktuell når det kommer til lån og forbrukslån. For hvorfor skal du betale mye mer for å låne penger i den ene banken enn i den andre? Du låner jo nøyaktig den samme summen, har de samme forutsetningene og bør kanskje derfor få de samme vilkårene?

Slik er det dessverre ikke. Prisforskjellen på å låne penger i norske banker er svært varierende, og samme person kan fort ende opp med et dobbelt så dyrt lån dersom man velger «feil bank». Derfor skal vi nå fortelle deg hvordan du finner de billigste forbrukslånene på markedet.

Optimaliser lånet etter behov

Det første du må gjøre er å finne ut hvor mye du faktisk trenger å låne. Det vil si at du tar opp et lån på 30 000 kroner hvis det er det du trenger, og ikke øker summen til 50 000 bare fordi det er et rundere tall. Dette fordi at jo lengre nedbetalingstid du trenger, jo dyrere vil lånet bli totalt sett. Rett og slett fordi man da betaler mer i renter og gebyrer.

Finn derfor ut hvor mye du trenger å låne, og jo mindre er altså jo bedre. Dessuten er det ofte rimeligere å låne mindre summer, ettersom det innebærer lavere risiko for banken sin del.

Sammenlign flere banker før du søker

Det aller viktigste du kan gjøre dersom du skal finne et billig forbrukslån, er å sammenligne priser i flere ulike banker. Du bør ikke bli overrasket dersom du finner et lån som har 7 prosent nominell rente, samtidig som en annen bank har 15 prosent rente på det samme lånet.

Konkurransen i dette markedet er stadig økende, noe som naturligvis er bra for oss som kunder. Allikevel er det mange banker som har hårreisende høye renter sammenlignet med markedet for øvrig, så her gjelder det å gjøre grundig research før man bestemmer seg for en bank å søke lån i.

Prioriter dette lånet foran annen gjeld

Og når du først har tatt opp det billigste lånet du kunne få, så gjelder det å selv gjøre en innsats for at lånet faktisk skal forbli billig. Selv om du valgte fem års nedbetalingstid på lånet, så betyr det ikke at du kan innfri lånet tidligere enn dette. Faktisk sier loven at man har rett til å betale inn så mye man ønsker – når man vil.

Og i løpet av fem år så vil de fleste ha noen kroner ekstra som man kan putte inn i nedbetalingen. Får du for eksempel litt ekstra igjen på skatten, eller har muligheten til å sette av litt av feriepengene, så anbefales det på det sterkeste. Kanskje bruker du bare totalt sett tre år på nedbetalingen, og sparer da totalt sett flere tusenlapper på renter og gebyrer sammenlignet med hva du først trodde?