Nyttige nettsider om personlig økonomi

Leter du etter gode nettsider som kan gi deg tips og motivasjon til å forbedre din privatøkonomi? Det finnes utallige nettsider om temaet, og kanskje leter du etter et gratis budsjettprogram for å få oversikt over månedlige inntekter og utgifter? Eller ønsker du å sammenligne priser på strøm, forsikring eller boliglån? Det er mange som er kunde i samme forsikringsselskap av gammel vane, og tar seg ikke bryet med å sammenligne priser og vilkår. Det samme gjelder strømleverandør, og her kan man spare flere tusen kroner i året ved å bytte til et selskap som tilbyr en lavere pris.

Nedenfor kan lese mer om utvalgte norske nettsider, som har personlig økonomi som hovedtema:

Økonomiguiden

På nettsiden Økonomiguiden får du mange gode hverdagstips om hvordan du får en bedre personlig økonomi. Her kan du lese om investeringer, gjeld, arv, pensjon, kredittkort, skatt og sparing. I tillegg finnes en rekke nyttige kalkulatorer – bl.a. kalkulator for nedbetaling av gjeld, lånekalkulator, sparekalkulator og pensjonskalkulator.

Er du mest interessert i aksjer eller fond, er det egne kapitler for nettopp dette. I tillegg kan du lære om hvordan du med variabel inntekt setter opp et budsjett.

Norsk Familieøkonomi

Norsk Familieøkonomi gir deg gode råd om personlig økonomi, der du som betalende medlem får svært gunstige bank- og forsikringsavtaler. Det koster kr. 768,- å være medlem i ett år (pr. 2017), og det er mulig å prøve en måned gratis medlemskap. Norsk Familieøkonomi har i dag over 100.000 medlemmer, og mange benytter seg av de svært gode medlemsfordelene – deriblant rabatt på forsikringer, strøm, drivstoff, bildeler og boligalarm.

På nettsiden kan du lese om interessante temaer innen privatøkonomi – bl.a. investeringer og pensjonssparing. Som betalende medlem får du rabatt på juridisk bistand samt gratis økonomisk og juridisk rådgivning. Velger du å bli medlem, vil du i tillegg få ID-tyveriforsikring for deg og din familie kostnadsfritt samt et månedlig medlemsblad tilsendt i posten.

Finansportalen

Finansportalen er en nettside som eies av Forbrukerrådet. Her får man svært nyttig informasjon om markedets finansielle tjenester, og kan sammenligne produkter innen bank, pensjon og forsikringer. Man får også oversikt over investeringsprodukter, og kan lese gode og nyttige artikler om bl.a. “Risiko og avkastning i aksjefond”, “Lønnsom sparing”, “Trygg økonomi”, “Spar penger på å bytte bank”, “Verdt å vite om boliglån” og “Slik bytter du bank”.

Både banker og forsikringsselskaper plikter å sende inn informasjon om sine priser til Finansportalen, slik at du kan være sikker på at prisene er oppdaterte. Sammenlignings-tjenesten fra Forbrukerrådet er gratis.

Strømpris

Ønsker du å spare penger på strøm? Nettsiden Strømpris er en tjeneste fra Forbrukerrådet, der du har mulighet for å sammenligne priser på strømavtaler. Tjenesten oppdateres daglig, og alle strømleverandører i Norge er representert.

På denne måten kan du kontrollere om du har en dyr strømavtale i forhold til andre leverandører, og eventuelt bytte til et annet selskap. Det er raskt og enkelt å bytte strømleverandør, og selve operasjonen tar kun et par minutter.
Man bør sammenligne priser fra strømleverandører hvert halvår, da strømprisene endrer seg ofte. Det er gratis å benytte tjenesten fra Forbrukerrådet.

I tillegg til å sammenligne strømavtaler, vil nettsiden gi deg forklaringer på de vanligste ord og uttrykk som brukes om strøm.

Hva koster tannlegen?

En annen gratis tjeneste fra Förbrukerrådet er nettsiden hvakostertannlegen.no. Dersom du er på jakt etter billigere tannbehandling der du bor, kan det lønne seg å sammenligne priser på nettstedet. Prisene som oppgis inkluderer kontroll, 2 røntgenbilder, tannrens og hygienetiltak.

Ved å fylle ut hvor i landet du bor, vil du få opp billigste alternativ for behandlingen din. Skriv inn postnummer eller kommune i feltet, og trykk søk.

Det er også mulig å sammenligne priser for fyllinger, rotfyllinger, trekking av tenner, kroner, implantater samt behandling av tannkjøttsykdommer. I tillegg finnes en egen rubrikk for de som vil sammenligne priser på tannregulering.

Nettsiden har i tillegg en rekke nyttige artikler, bl.a. om hvem som har krav på støtte til tannbehandling og hvordan man går frem for å klage på en allerede utført behandling.

Gjeld.org

Sliter du med å betale gjelden din? Få nyttige tips og les artikler om betalingsanmerkninger, inkasso og gjeld på nettsiden Gjeld.org – som tilhører Gjeldsofferalliansen (GOA). Eksempler på artikler som finnes tilgjengelig er “Finansfobi”, “Spørsmål og svar om betalingsanmerkninger”, “Frivillig kredittsperre” og “Har du mistet oversikten over gjelden?”

Dersom du trenger noen å snakke med om dine gjeldsproblemer, finner man telefonnummeret til Gjeldskrisetelefonen på nettsiden, som er en gratis tjeneste fra Gjeldsofferalliansen.

Velger man å bli betalende medlem (kr. 300,- pr. år), får man dessuten tilgang på informasjon om livsoppholdssatser, skjemaer, brevmaler mm.

Gjeldsofferalliansen (GOA) ble stiftet i 1991, og har rundt 700 medlemmer.